Sıkça Sorulan Sorular

Merak ettiğiniz konular veya karşılaştığınız sorunların çözümü için bizlere ulaşabilirsiniz. Proje ekibimiz sizlere kısa sürede dönecek ve ücretsiz olarak danışmanlık hizmeti verecektir.

Sifonik Sistem yatay hattının maksimum uzunluğu ne olabilir?

Cevap: Çatı su toplama oluğunun, suyun boşaltılacağı noktadan yüksekliğinin 10-20 katı büyüklüğünde olabilir. Örneğin bu yükseklik 10 metre ise bu çatıda 90-190 metre aralığında yatay düzlemde boru hattı döşenebilir. Bu özellik de mimarlara özgür tasarım yapabilme imkanı sağlamaktadır.

Sifonik drenaj sisteminin uygulanabilmesi için minimum ve maksimum çatı alanları nelerdir?

Cevap: Sifonik çatı drenaj sisteminin sifon etkisi ile çalışabilmesi için minimum 1 lt/sn tasarım akışı gerekmektedir. Bu da yaklaşık ülkemiz şartlarında 20-33 m2 çatı alanı arasındadır. Sifonik sistem toplama borularının çapları 40 mm’den başlayabilir. Sifonik drenaj sistemleri ile deşarj edilebilecek maksimum çatı alanı sınırı yoktur.

Konvansiyonel sisteme göre sifonik sistem farklı oluk tasarımı gereksinimi duyar mı?

Cevap: Oluk tasarımları bölgenin yağış yoğunluğuna göre belirlenmektedir. Sifonik sistemde oluk derinliği geleneksel sistemin gereksinimlerine göre 50 mm’ye kadar azaltılabilir. (Olukların boyutlandırılması veya örnek projeler için ofisimiz ile irtibata geçiniz.)

Tipik bir iniş borusu boyutları nelerdir?

Cevap: Konvansiyonel sistemde 10 lt/sn ile 100 lt/sn aralığında suyu deşarj edebilmek için farklı dere yüksekliklerine göre önerilebilecek boru çapları aşağıdaki tabloda belirtilmiştir. Aşağıdaki tablo ise sadece bir örnektir ve tasarımı yapacak mühendis tarafından onaylanması gerekmektedir. Ancak yararlı bir rehber görevi görebilir. (Daha detaylı bilgi ve ücretsiz keşif ve proje desteği için ofisimiz ile irtibata geçiniz)

ölçüler

İkincil (Taşma) sistemleri gerekli midir?

Cevap: Sifonik sistemin en önemli parçası süzgeçlerdir. Süzgeçlerin üstü kapatılmadığı taktirde sistemin çalışmaması için bir sebep yoktur. Ama ülkemiz şartlarında her ne kadar çatıda da imalat yapsanız bu süzgeçler çevresel veya insani etkenler nedeniyle zarara uğrayabilir. Bunu anlayabilmek için ya çatının taşması gerekir ya da ikinci bir kontrol veya takip sisteminin olması gerekir. Biz bunlara acil taşkan diyoruz. Acil taşkanlar, tasarım kriterlerine göre farklılık gösterebildiği gibi genellikle dere iç kotunda 70-120 mm suyun yükselmesi durumunda devreye girerler. Burada suyun gelmesi süzgeçlerin tıkandığını veya üzerlerinin kapandığını gösterir. Zira sistem 100 yıllık aşırı 5 dk’lık yağış miktarı göz önüne alınarak hesaplandığından, sistemin yetersiz kalarak çalışmaması mümkün değildir. Bu projelerde ikincil taşma sistemleri gözetleme amaçlı olduğu için projeye yüzde 5-10 arasında maliyet eklemektedir.

Sifonik drenaj sistemleri için gerekli herhangi bir özel bakım var mıdır?

Cevap: Hayır. Sistem kendini temizlemektedir. Yüksek debi ve küçük borular nedeniyle yüksek hız bunu sağlamaktadır. Hareketli parça olmadığı gibi değiştirilmesi gereken cihazlar da yoktur. Öte yandan endüstriyel faaliyetler, yaban hayatı ve diğer çevresel koşullara karşı korumasız olan çatı ve olukların mevsim dönemlerinde düzenli olarak kontrolü (Özellikle süzgeçlerin çevresinde) tavsiye edilir.

Yatay boruları yokuş yukarı çalıştırabilir miyim?

Cevap : Bu tavsiye edilmez. Sifonik sistemde, eğimsiz döşenen ve üst noktada bulunan suyun enerjisini boru çaplarına sürtünme kaybı olarak yedirilerek çatıdaki suyun aşağı indirilmesi amaçlanmıştır. Dolayısıyla yerçekimi kanununa karşı bu sistem çalışmaz.

Sifonik sistemin bina çıkışı nasıl yapılır? Atık su kanalına bağlantı nasıl gerçekleşir?

Cevap : Sifonik sistemlerin bina çıkışı ve atık su kanalına bağlantısı, geleneksel sistemde olduğu gibidir. Sifonik sistemin boyutu küçük boruları ile bina dışına deşarj yapılabilir. Yüksek debi ve yer çekimi nedeniyle bu boruların içindeki suyun hızı 6 m/sn’ye kadar çıkabilir. Sifonik drenaj sistemi, yağmursuyu kanalı veya atık sistemine bağlanacaksa, suyun hızını düşürmek bağlantı menhollerinin iç kısmına hız kırıcı plakalar konulur.

Sifonik drenaj sisteminin kurulabilmesi için çatıda özel bir düzeneğe ihtiyaç var mıdır?

Cevap: Sifonik sistemin kullanılabilmesi için tavan yapısı veya mimarisinin bir önemi yoktur. Çatı çevresinde suyu toplayacak oluklar sistemin montajı için yeterlidir. Ayrıca süzgeçlerin bulunduğu noktalarda (özellikle oluklu çatılarda) sistem tasarım debisinin minimum 2 dk’lık süre ile oluklarda depolanabilmesi gerekmektedir. Bu şart, konvansiyonel sistemde de aynıdır. Derelerin belli bir süre ile gelebilecek fezeyan suyunu karşılayabilmesi gerekmektedir.

Geleneksel konvansiyonel sistem ile sifonik drenaj sistemi kurulum maliyet açısından nasıl karşılaştırılabilir?

Cevap : Cevap vermesi zor sorulardan biridir. Çünkü projelerin maliyetleri birbirinden çok farklıdır. Fakat daha önceden yapılan projelere bakıldığında sifonik drenaj sistemlerinin kurulumunda, geleneksel sisteme göre yüzde 30’a kadar tasarruf sağlandığı görülmektedir. Nitekim daha az sayıdaki iniş sayısı, daha küçük çaplardaki boruların kullanılması maliyetleri doğrudan etkiler. Ayrıca sifonik sistemin çalışma prensibi gereği, çatıya eğim vermek gereksizdir.

Sistemin maliyet açısından geri dönüşümü ne kadar sürede tamamlanır?​

Cevap : Örneğin, ortalama 10 bin m2’lik bir çatı alanından toplanan yıllık yağmursuyu miktarı yaklaşık 5.850 tondur. Ülkemizde suyun parasal değeri 3,5-7 tl/m3 arasında değişmektedir. Bu da yıllık parasal tasarrufun 20.475 tl-40.950 tl arasında sağlanması demektir. Projelerin dizayn kriterlerine göre 10.000 m2’lik sifonik sistem yağmur suyu hattının kurulum maliyeti ise yaklaşık 47.000 TL ile 70.000 TL arasındadır. Bu da örnek hesaplamalara göre sistemin 2-3 yıl arasında değişmektedir. (Özellikle proseslerinde yumuşak suya ihtiyacı olan endüstriyel kuruluşlar için sifonik sistemden gelen yağmursuyu çok önemli miktarda tasarruf sağlar.)

Sifonik drenaj sistemi neden tercih edilir?

Cevap: Sifonik drenaj sistemi konvansiyonel sisteme göre zemin kodunda altyapı (yağmursuyu deşarj hatları) gerektirmediği için kullanıcıya alan tasarrufu, fezeyan yağışları esnasında bina zemininde taşmaların olmamasını sağlar. Konvansiyonel sisteme göre sistem hem içinde hem deşarj noktasında tıkanma gibi olumsuzluklarla karşılaşılmaz. Sifonik sistem sayesinde yaklaşık 5 bin m2’ye kadar çatı alanları tek bir noktadan toplanarak deşarj edilebilir. Bu özellik, özellikle günümüz dünyasında suyun değerli bir meta olduğu alanlarda havadaki safsızlıkları içeren temiz yağmur suyunun endüstriyel proses suyu, kullanma ve sulama suları olarak tüketilmesini sağlar.

Konvansiyonel ve sifonik drenaj sistemleri arasındaki farklar nelerdir?

Cevap : Geleneksel konvansiyonel yağmur suyu drenaj sistemi, yatay hatta 2-3 derece eğim ve yağmur sularının, hava-su yer değiştirmesi ile doğal akışı temeline dayanmaktadır. Oysaki sifonik drenaj sisteminde, sisteme hava girişini engelleyen Hava kapanları sayesinde borular tamamen su ile dolar. İçinde hava olmayan su, yatay hattan dikey hatta geçerken, yer çekimi etkisiyle vakum oluşur. Bu vakum sayesinde suyun debisi ve akış hızı mükemmel seviyede artar. Vakum etkisiyle tamamen dolu kesit akar. Bu dolu kesit akış ise çatılardan konvansiyonel sisteme nazaran 5-6 kat daha fazla debide sistemden su tahliyesi sağlar. Ayrıca yüksek debi nedeniyle su hatları kendi kendini temizler.